Stanislav Balamuta na krajskom kole

Študent SPŠ sa presadil v konkurencii OA

10. februára 2011 na Obchodnej akadémii v Poprade sa uskutočnilo krajské kolo súťaže v písaní na počítači. Strednú priemyselnú školu reprezentoval študent 4. ročníka Stanislav Balamuta.

Ako jediný súťažiaci v rámci Bardejova si suverénne zmeral sily so študentmi obchodných akadémií z trinástich škôl východoslovenského regiónu. Podmienkou zaradenia do súťaže je, aby žiak spĺňal rýchlostný limit 270 úderov za minútu s presnosťou 99,75 % pri penalizácii 50 trestných bodov za jednu chybu.

Súťaže sa zúčastnilo 38 študentov, z ktorých bolo desať prác vyradených pre prekročenie limitu presnosti i nižšiu minútovú rýchlosť.

V silnej konkurencii obchodných akadémií a predovšetkým Obchodnej akadémie z Popradu a Starej Ľubovne, ktorých žiaci obsadili prvé tri miesta, umiestnil sa náš žiak (na snímke) s výborným výkonom na 6. mieste. Jeho výkon 3565 úderov za 10 minút, pričom urobil len 2 chyby, mu zabezpečil postup do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 10. - 11. marca 2011 v Seredi. Písanie na počítači je náročná súťažná disciplína, závislá predovšetkým od rýchlych prstov, pri ktorej žiak musí spĺňať dve kritériá - písať rýchlo a presne.

Príprava na takúto súťaž zaberá veľa času a my veríme, že náš úspešný reprezentant využije čas, ktorý mu ostáva do konania celoslovenskej súťaže, na zvýšenie svojho výkonu a dokáže, že čas strávený za počítačom nebol zbytočný.

Mgr. Mária Kravcová
foto: Oprondek, 4. D